Nieuws

28
nov

Zorgverzekering 2012

Rond eind november ontvangt u van uw zorgverzekeraar een voorstel voor uw nieuwe ziektekostenverzekering in 2012. Een belangrijk verschil zal zijn dat de premie door overheidsmaatregelen hoger is. Is er voor u reden om een ander pakket te kiezen of op zoek te gaan naar een nieuwe verzekeraar?

Nieuw jaar, nieuwe zorgverzekering?
De premie voor de verplichte basiszorgverzekering is sinds de introductie elk jaar gestegen. Voor 2012 gaat de premie omhoog. Ook het eigen risico stijgt van € 170 naar € 220 per persoon per jaar.

Vóór 1 januari opzeggen
Aan het einde van elk jaar kunt u beslissen of u bij uw huidige verzekeraar blijft of overstapt naar een andere. Doet u niets, dan loopt uw verzekering in het nieuwe jaar door. Wilt u overstappen, dan moet u uw verzekering vóór 1 januari opzeggen. U heeft dan nog tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht op 1 januari in. Een tussentijdse overstap is in uitzonderingsgevallen ook mogelijk, bijvoorbeeld als u bij een nieuwe werkgever gaat deelnemen aan een collectieve zorgverzekering.

Wat is voor u belangrijk?
De hoogte van de premie is belangrijk bij uw keuze voor een zorgverzekering, maar is niet het enige wat meespeelt. De juiste zorgverzekering voor u (en uw gezin), hangt af van uw wensen en uw gezondheid. U bepaalt óf en wat u aanvullend wilt verzekeren. Vervolgens kunt u de kosten en vergoedingen vergelijken per verzekeraar. Een andere belangrijke vraag is: hoe worden de kosten vergoed? Betaalt u zelf en declareert u bij uw verzekeraar? Of betaalt uw verzekeraar direct aan uw zorgverlener? Als de nota rechtstreeks wordt betaald, hoeft u die niet eerst voor te schieten. Ook dit verschilt per verzekeraar.

Leg de verzekeringen naast elkaar
Het is de moeite waard om de verschillende verzekeringen eens naast elkaar te leggen. Ook als u tevreden bent over uw huidige verzekering. Een vergelijking kan u een beter alternatief opleveren. Online vergelijken kan onder meer via kiesbeter.nl. Of vraag ons om een vergelijking voor u te maken.

Wat verandert er in 2012 aan de basiszorgverzekering?
De onderstaande voorstellen van het kabinet over wijzigingen in de basiszorgverzekering moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.
– Het eigen risico gaat omhoog van € 170 naar € 220.
De zorgtoeslag gaat omlaag.
– Er verdwijnen vergoedingen uit het basispakket. Zoals: bij fysiotherapie zijn de eerste 19 (was 12) behandelingen voor eigen rekening; voor psychologische hulp komt er een eigen bijdrage van € 31 per consult (was € 10); de cursus ‘stoppen met roken’ wordt niet meer vergoed.
– Voor de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten komt een maximum inkomensgrens.


Reageren is uitgeschakeld